Vem är jultomten
Alla vet hur tomten ser ut: han är stor och tjock, har vitt skägg och röda byxor och en stor röd jacka, han har vitt skägg och är snäll och go. Han kommer med julklappar på julafton, under förutsättning att man har varit snäll...det vet ju alla! Men vad som kanske inte är allmän kunskap, är att tomten faktiskt har funnits på riktigt.
Uppkomsten till Santa Claus
Det fanns nämligen en man, på 300-talet, som har gett upphov till tomtemyten. Den mannen hette Nikolaus och han var biskop i Mindre Asien (dagens Turkiet), där han enligt sägnen gjorde många goda gärningar. Han räddade familjer från fattigdom vissa hävdade att han kunde väcka döda och rädda sjömän från stormar. Efter sin död den 6 december helgonförklarades han. Så föddes St. Nikolaus, kanske mer känd som St. Nick, eller Santa Claus. I många katolska länder firar man därför hans dödsdag, 6 december, lika mycket som vi i Sverige firar julafton. St. Nikolaus generositet har gett upphov till vår sed att ge varandra presenter på julafton.
Tomten kom till Sverige
Tillsammans med två andra, svenska, traditioner, julbocken och gårdstomten, har St Nikolaus formats till ”vår” tomte, kan man säga. Julbocken var traditionellt sedd som St. Nikolaus följeslagare. I Sverige delade julbocken ut presenter från 1700-talet, eller rättare sagt, man klädde ut sig till julbocken, som vi idag klär ut oss till jultomten.
Tomtar fanns i svensk folktro även på 1700-talet och innan, men då i form av gårdstomten. Det var en liten gråklädd tomte som man litade på tog hand om gårdens djur och människor och såg till att allt på gården funkade som det skulle. För att hålla sig väl med gårdstomten ställde man ut mat, som ett slags offer, för att tomten skulle ta hand om gården. Denna tradition lever som bekant kvar idag, då många ställer ut gröt till jultomten.
Vem illustrerade vår tomte
Det var Jenny Nyström som gjorde ”vår” tomte, på papperet. Hon illustrerade två dikter på 1800-talet, som båda knöt ihop gårdstomten med midvinterfirandet. Så började vi förknippa tomten med julen. På 1900-talet började Jultomten dela ut paket, istället för julbocken. Och för de som tycker att Coca-colatomten, är ytterligare ett tecken på hur amerikaniserad vår värld är, bör tilläggas att även den som tecknade den, numer standardiserade världsbilden av tomten, var svensk!
Andra inlägg
- Kan man leva på att spela poker?
- Praktiska strategier
- Regelverk på casino
- Skapa den trendigaste julstämningen hemma
- Hyra partytält till julfesten i Göteborg
- Kan dockan vara den ultimata presenten?
- Julgodis är en uppskattad julgåva
- Välj julklappar till familjen
- Roliga adventskalendrar för vuxna
- Tomtens renar